“El periodisme és lliure o és una farsa”, Rodolfo Walsh

L’argentí Rodolfo Walsh és considerat el pare del periodisme d’investigació, del moviment periodístic-literari de la novel.la testimonial. Va ser periodista, escriptor i militant revolucionari d’ideologia marxista; un home “fidel al compromís de donar testimonis en temps difícils”. A ell mateix, però, li agradava dir que “havia estat neteja-copes, neteja-vidres, comerciant d’antiguitats i criptògraf”. Segons deia, no li agradava l’imatge deshumanitzada amb què es mira als grans humans.

Un intel.lectual totalment lligat a la política i al compromís revolucionari: “Les coses van cambiar realment el 1968, quan la política ho va ocupar tot. Llavors vaig començar a ser un escriptor polític”. Va crear el department d’Informacions i la revista Notícias de l’organització Montoneros on militava, entre d’altres.

Després del Cop d’Estat del militar Jorge Videla, que va iniciar la dictadura a l’Argentina, va crear l’Agéncia Clandestina de Notícias (ANCLA). Aquesta era una de les seves màximes:

“Reprodueixi aquesta informació, faci-la circular pels mitjans que tingui al seu abast: a la mà, a màquina, oralment. Enviï còpies als seus amics: nou de cada deu les estarà esperant. Milions de perones volen ser informades. El terror es basa en la incomunicació. Trenqui l’aïllament. Torni a sentir la satisfacció moral d’un acte de llibertat. Derroti el terror. Faci circular informació”

Un any després de l’inici de la dictadura, Walsh va enviar aquesta carta a les redaccions dels diaris: “Carta Abierta de un escritor a la Junta Militar”. Ningú la va publicar. L’endemà, 25 de març de 1977, un grup de l’ESMA (centre clandestí de detenció i extermini de la repressió militar argentina) va preparar-li una emboscada als carrers de Buenos Aires. Tot i la resistència, aquest esdeveniment va marcar el final d’una vida i una carrera compromeses.

Algunes de les seves obres: Operación Masacre i Quien mató a Rosendo.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: